Choose language

Visma Flyktning | Saksbehandlingssystem

Bosetting av flyktninger i Norge

Et saksbehandlingssystem som bidrar til struktur og effektivitet i kommunens integreringsarbeid.

En gruppe unge voksne med ulik kulturell bakgrunn står smilende foran et bymiljø, som illustrerer integreringsprosessen i Norge gjennom effektiv bosetting av flyktninger, støttet av Flyts saksbehandlingssystem. En gruppe unge voksne med ulik kulturell bakgrunn står smilende foran et bymiljø, som illustrerer integreringsprosessen i Norge gjennom effektiv bosetting av flyktninger, støttet av Flyts saksbehandlingssystem.

Struktur og effektivitet i arbeidet med bosetting av flyktninger

Norge har totalt  bosatt rundt 65 000 flyktninger de siste to årene​., og for 2024 har regjeringen anmodet kommunene om å bosette 37 000 flyktninger. Fagløsningen Visma Flyktning inneholder viktige elementer som kan lette dette arbeidet. I 2023 bosatte norske kommuner over 33 000 flyktninger.

Funksjoner i Flyktning

  • journal
  • kartlegging
  • vedtak
  • planer
  • tiltak/aktiviteter og kalendervisning
  • administrering av utbetalinger
  • håndtering av År1-krav for å få integreringstilskudd
  • automatisert rapportering til NIR

Digitalt arkiv og samhandling

I Visma Flyktning blir alle inngående og utgående dokumenter arkivert med godkjent arkivstandard. Arkivløsningen har også direkte kobling med digital postforsendelse, slik at man kan få vedtak digitalt.

Voksenopplæring

Flyktning har full integrasjon med Visma Voksenopplæring. Dermed kan relevant informasjon deles fortløpende. 

Les mer om voksenopplæring

Jeg ønsker mer informasjon.

En kvinne og et barn sitter tett sammen med et ukrainsk flagg som vaier i vinden rundt dem. Bildet symboliserer omsorg og håp i forbindelse med bosetting av ukrainske flyktninger, og understreker betydningen av trygghet og støtte i en ny start.

Bosetting av ukrainske flyktninger

Prosessen med å ta imot flyktninger fra Ukraina og bosette dem i norske kommuner, vil følge samme prosedyrer som bosetting av flyktninger fra andre land. Bosetting av ukrainske flyktninger er i hovedsak kvinner og barn. Det vil være behov for å skape en mest mulig normal situasjon for barna, og det blir derfor viktig at de kan starte i skole og barnehage så raskt som mulig etter bosetting.

Kommunenes ansvar er stort og oppgavene som skal løses for å lykkes med integrering og inkludering i det norske samfunnet er omfattende. Flyktning og Voksenopplæring er programvarer som bidrar til struktur og effektivitet i kommunens integreringsarbeid.

En kvinne sitter tett inntil et barn som holder en teddybjørn. De ser alvorlige og tankefulle ut i en enkel setting med tepper og en mursteinsvegg i bakgrunnen. Bildet illustrerer omsorg og støtte for enslige mindreårige flyktninger, og viktigheten av trygge tiltak for bosetting av flyktninger.

Enslige mindreårige flyktninger

De siste årene har det blitt bosatt flere enslige mindreårige flyktninger i Norge enn noe tidligere år. Enslige mindreårige flyktninger er spesielt sårbare og skal ifølge Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) prioriteres i bosettingsarbeidet. Bufetat har bosettingsansvaret for enslige mindreårige under 15 år, mens IMDi har ansvar for bosetting av enslige mindreårige over 15 år. For de under 15 er fosterhjem, gruppefosterhjem eller plassering hos slekt en vanlig løsning. For de over 15 år er bofellesskap vanlig. Disse bofellesskapene er ofte bemannet, enten fulltid eller etter behov.

For mange kommuner er det første gang de skal håndtere denne typen bosetting. Ansvaret for denne gruppen flyktninger er ulikt organisert i kommunene. Instansene som oftest er involvert i arbeidet er barnevernet, flyktningetjenesten og/ eller NAV. Uansett organisering medfører arbeidet et stort ansvar i den daglige oppfølgingen og god systematikk. I tillegg er det et stort behov for å dokumentere de ulike oppgavene som gjennomføres for hver enkelt enslig mindreårig flyktning.  

Visma Flyktning og Visma Voksenopplæring er også gode verktøy til å administrere enslige mindreårige flyktninger.  Denne gruppen flyktninger skal spesialbehandles med egen oppfølging i hver kommune. For mange kommuner er det første gang de skal håndtere denne type bosetting. Flyktning kan være et godt verktøy for å kartlegge de, gi de en plan, administrere mindre utbetalinger og journalføre alt som skjer med dem.

Din kompetansepartner

Over flere tiår har Visma levert fagsystem til flyktningtjenesten i norske kommuner. Vi kjenner flyktningtjenesten og utfordringene som kommunene hver dag står i. Som kompetansepartner jobber vi sammen med kommunene for å finne gode løsninger på disse utfordringene, enten de er strukturelle, organisatoriske og/eller praktiske.

Våre konsulenter har detaljert kunnskap om flyktningtjenestenes organisering, og har forståelse for store og små utfordringer i det praktiske arbeidet. I dag får mange flyktningtjenester oppfølging av våre konsulenter gjennom ulike rådgivningstjenester. Fagkonsulentene som jobber hos oss, og for dere, har inngående kunnskap, utdanning og arbeidserfaring fra flyktningtjenesten.

Som en del av Visma Flyt er konsulentene en del av et bredt fagmiljø bestående av erfarne fagpersoner fra ulike fagtjenester i førstelinjen. Som kompetansepartner, gir dette oss mulighet til å bistå kommuner på tvers av fagområder, og sammen tilrettelegge for enklere tverrfaglig samarbeid.

Lurer du på noe?

Vårt team av erfarne eksperter er klare til å assistere deg med hva det måtte være. La oss sammen finne de beste løsningene for dine behov. Vi er her for å hjelpe deg.