Visma HsPro | Innbyggerdialog
DigiHelsestasjon
Digital innbyggerkommunikasjon for helsestasjonen
DigiHelsestasjon - digital kommunikasjon for kommunens helsestasjoner
DigiHelsestasjon leverer digitale tjenester for helsestasjons- og skolehelsetjenesten, inkludert helsestasjon for ungdom. Tjenesten tilgjengeliggjør enkel, digital kommunikasjon mellom innbyggere og helsestasjons- og skolehelsetjenestene på en måte som ivaretar sikkerhet og personvernet. Innbyggerne får oversikt over avtaler de har med tjenesten, mulighet til å avbestille disse og sende meldinger direkte til helsestasjonen.
Dette gjør at innbyggerne slipper å ringe eller møte personlig opp for å kommunisere med helsestasjon og skolehelsetjenesten. DigiHelsestasjon vil også bidra til at færre brev sendes via post. Prosjektet har en beregnet gevinst for samfunnet til 800 millioner kroner over ti år.
Løsningen integreres med kommunens helsestasjonløsning. Helsesykepleier og andre fagpersoner får melding direkte inn journalen, lagret som en del av lovpålagt dokumentasjon.
Ungdomsløsningen - digital kommunikasjon uten foreldreinnsyn
Ungdomsløsningen til DigiHelsestasjon går ut på at ungdom kan benytte appen Helsenorge for å kontakte skolehelsetjenesten for timebestillinger på en sikker måte. Ungdommen kan velge ønsket møteform (fysisk oppmøte, eller telefonkonsultasjon). På samme måte kan skolehelsetjenesten kommunisere timeavtaler med ungdommen. I appen vil ungdommen ha oversikt over timeavtalene sine med Skolehelsetjenesten. Foreldre vil ikke ha innsyn i kommunikasjonen mellom ungdommen og Skolehelsetjenesten.
Skolehelsetjenesten kan behandle timeavtaler fra ungdomsløsningen direkte i HsPro. I HsPro har dere ansatte blant annet mulighet til å se timeforespørsler/avlysninger som ungdommen har sendt inn og velge at en time settes opp som “Ungdomstime”, som hindrer innsyn fra foreldre. Dere kan også velge konsultasjonsform (fysisk oppmøte eller telefon), behandle timeavtaler og hente ut statistikkrapporter over bruk av løsningen. Løsningen har også funksjonalitet for å publisere informasjon om Skolehelsetjenesten og annen generell informasjon.
Gjennom Ungdomsløsningen kan ungdommene også benytte kartfunksjonen for å søke etter nærmeste Helsestasjon for ungdom (HFU) og deres åpningstider.
Fordeler med å ta i bruk Ungdomsløsningen:
- Lavere terskel og enklere for ungdommen å kontakte Skolehelsetjenesten
- Mer tilgjengelig Skolehelsetjeneste
- Øker kapasiteten ved å nå elever på skolen direkte
- Store grupper av ungdommer nås med helseinformasjon
- Forenklet saksbehandling, mindre timeadministrasjon, tidsbesparende
- Ungdom får mer kjennskap til hva de kan få hjelp til
Hør Bergen kommune dele sine erfaringer
Innslaget ble sendt som en del av NRK Radios sending 'God Morgon Hordaland' den 29.04.2021. Du kan høre hele sendingen her »
Kommunikasjon med mobilapplikasjoner
DigiHelsestasjon er en app som gir ungdom mellom 16 og 30 år tilgang til egne tjenester tilpasset denne målgruppen. I appen kan de blant annet bestille time hos helsesykepleier eller lege, få informasjon om ulike temaer knyttet til helse og livsstil, samt delta i grupper som for eksempel skilsmissegrupper.
Ungdomsløsningen er en app som gir ungdom mellom 13 og 15 år mulighet til å kommunisere med skolehelsetjenesten anonymt, og uten at foreldrene vet om det. I appen kan de også få informasjon om ulike tilbud og tjenester som skolehelsetjenesten har, som for eksempel artikler om psykisk helse eller kartfunksjoner for å finne nærmeste helsestasjon for ungdom.
Applikasjonene DigiHelsestasjon og Ungdomsløsningen bidrar til:
- Å øke tilgjengeligheten for helsetjenestene ved at ungdommen kan kontakte dem når de har behov for det.
- Å øke brukermedvirkningen ved at ungdommen får mer kjennskap til hva de kan få hjelp til i kommunen, samt mulighet til å gi tilbakemelding til tjenestene.
- Å øke kapasiteten ved at helsetjenestene kan nå flere ungdommer med helseinformasjon eller invitasjon til grupper.
- Å øke kvaliteten ved at helsetjenestene kan bygge bedre relasjoner med ungdommen basert på tillit og trygghet.
Gevinster og bruksområder
- Komme i kontakt med ansatte ved helsestasjonen på en sikker digital plattform
- Kunne få oversikt over avtaler og få påminnelser om avtaler
- Kunne gi rask beskjed ved f.eks. sykdom
- Kunne gi et digitalt og sikkert alternativ for kommunikasjon med innbyggere
- Avlaste helsepersonell for telefonhenvendelser
- Løsningen er integrert med EPJ-systemet HsPro
- Kunne motta og sende digitale henvendelser fra/til innbyggerne på en sikker plattform
- Gi innbyggerne bedre oversikt over avtaler og mulighet til på kort varsel å avlyse en avtale ved f.eks. sykdom. Det kan gi mulighet å disponere tiden bedre.
Områdene som skal dekkes av DigiHelsestasjon er:
- Sending og mottak av meldinger via helsenorge.no
- Innbyggeren skal kunne se timeavtaler med helsestasjon via helsenorge.no
- Motta melding og varsling om ny, endret og avlyste avtaler
- HsPro får vite hvem som er aktive på helsenorge.no
- Motta meldinger fra ukjente brukere
- Kunne avvise meldinger fra personer som er feilsendt
- Opprette brukere som har tatt kontakt via Helsenorge
- Det skal være mulig å sende SMS-varsel til brukere som ikke er aktive på helsenorge.no
Ungdomsløsningen
Skolehelsetjenesten kan være et viktig tilbud for ungdommer som har det vanskelig. Ved å kontakte skolehelsetjenesten kan ungdommer få støtte og veiledning fra helsesykepleiere som har kunnskap og erfaring med ulike helseutfordringer. Helsesykepleiere kan hjelpe ungdommene med å sortere i følelser, finne løsninger og mestre hverdagen.
Det kan være verdifullt for en ungdom som ikke har det bra, å vite at de kan henvende seg anonymt til skolehelsetjenesten, i stedet for å risikere å sitte alene med sine problemer. Dette bidrar til at ungdommene føler seg sett, hørt og trygge. Det kan også ha positive effekter på deres læring og sosiale liv. Å ta kontakt med skolehelsetjenesten kan være et skritt mot å redusere og forebygge utenforskap.
Derfor er det viktig at skolehelsetjenesten er synlig, tilgjengelig og imøtekommende for alle ungdommer som trenger det. Det er også viktig at skolehelsetjenesten samarbeider med andre instanser som skolen, foreldre og spesialisthelsetjenesten for å sikre en helhetlig oppfølging av ungdommene.
For å sikre samarbeid på tvers kan kommunen ta i bruk Flyt Samspill. Samspill er et verktøy i skyen som bidrar til enklere tverrfaglig samhandling i kommunen.
Hvordan komme i gang med Digihelse
Helsedirektoratet og KS har satt opp en rekke gode tips og råd for hvordan kommunen kan komme i gang med løsningen. Les mer om hvordan kommunen din kan komme i gang.
Løsningen er tilgjengelig for kunder som benytter Flyt Helse. Digihelse forutsetter bruk av helsenorge.no og ID-porten for tjenestemottaker eller pårørende, mens fagpersoner i kommunen forholder seg Flyt Helse og nye funksjoner i løsningen.
Ønsker du mer informasjon om løsningen og hvordan din kommune kan komme i gang, ta kontakt.
Lurer du på noe?
Enten du har spørsmål om våre produkter, tjenester, eller trenger veiledning, ikke nøl med å ta kontakt med oss. Vårt dedikerte team er alltid klar til å assistere deg.